MOŽNOSTI PŘI NÁBORU ZAMĚSTNANCŮ

 
ameba.eu blog

Každý personalista se dnes musí vypořádat s problémem náboru nových zaměstnanců. Za tímto účelem má k dispozici několik možností, které může využít. Tyto možnosti by se daly rozdělit na tři hlavní skupiny: 1. personální agentury, 2. zveřejňování inzerátů na pracovních portálech, 3. alternativy ke klasické personální agentuře. Můžeme říct, že všechny tyto možnosti všichni známe, nicméně není na škodu si jednotlivé možnosti porovnat a udělat si přehled výhod a nevýhod, které nám přinášejí.

Personální agentury

Zajistí pro vás nábor zaměstnanců od A do Z, to znamená od zveřejnění inzerátu (či inzerátů) na různých portálech, výběru jednotlivých uchazečů a pohovoru s nimi, až po předání vhodného uchazeče.
Výhody
• úspora vašeho času
• nulové finanční prostředky (v případě, že vám nebude předán žádný vhodný uchazeč)
Nevýhody
• vybraní uchazeči nemusejí odpovídat vašim představám
• v případě zaměstnání předaného uchazeče vysoké finanční náklady (obvykle 2–3násobek hrubé mzdy – pokud uchazeč odejde ze zaměstnání během zkušební doby, máte nárok na vrácení minimálně části této částky nebo na dodání náhradního uchazeče; pokud však uchazeč odejde až po zkušební době, nemáte nárok na vrácení žádné částky a jste opět na začátku hledání.

Zveřejňování inzerátů na pracovních portálech
Druhou možností náboru zaměstnanců je vypisovat pozice vlastními silami. V praxi to znamená zaplatit si poměrně drahé portály. Můžete si také předplatit balíčky kreditů, ty jsou však drahé a vyplatí se, jen když inzerujete desítky pozic ročně. Také počítejte s tím, že strávíte spoustu času nejen zadáváním pozic na portály, ale také hledáním vhodných uchazečů na LinkedIn, případně jiných databázích. Následně musíte s uchazeči komunikovat, vybrat ty vhodné a pozvat je k pohovoru.
Výhody
• nižší náklady než u personální agentury
• vlastní seznam zájemců, se kterým můžete dále pracovat
Nevýhody
• nevratně vynaložené finanční prostředky za portály (i v případě, že se vám neozvou vyhovující uchazeči)
• mnoho hodin strávených u počítače při vypisování na portálech a třídění uchazečů

Alternativy ke klasické personální agentuře
Tyto agentury vám zajistí vypsání pozic na předních pracovních portálech, využití sociálních sítí, vytřídění uchazečů a jejich předání k pohovoru ve vaší firmě.
Výhody
• poměrně nízké náklady za poměrně široký balíček nástrojů pro oslovení uchazečů
• úspora času stráveného při vypisování pozic na portálech, hledání a třídění vhodných zájemců (toto za vás kompletně zajistí alternativní agentura)
Nevýhody (byť v porovnání s předchozími dvěma variantami poměrně malé)
• jednorázové a nevratné poplatky v řádu několika tisíc korun za poskytnutou službu

To, pro jakou z uvedených tří možností se rozhodnete, záleží především na charakteru pozice (či pozic), kterou chcete obsadit a časové vytíženosti vašeho personálního týmu. Souhrnně lze ale konstatovat, že třetí varianta alternativních agentur se do budoucna jeví jako nejatraktivnější. Zbaví vás z větší části práce spojené s náborem zaměstnanců, ale nechá vám svobodu při volbě správných uchazečů, a to za relativně nízké finanční náklady. Služby alternativní agentury jsou vhodné jak pro menší, střední, tak i pro velké zaměstnavatele.



Chcete vědět více? Kontaktujte nás!

ameba.eu / 27.02.2022 / foto: www.pixabay.com

back