Internet a sociální sítě z hlediska náboru

 
ameba.eu blog

V České republice existuje několik různých vyhledavačů a sociálních sítí. Každá z nich má jiné zaměření, jiný počet uživatelů a různé možnosti komunikace. Počet uživatelů nemusí být v souvislosti s významem dané sociální sítě důležitý. Důležitý je počet aktivních uživatelů. Internet a sociální sítě je možné využít i v profesní komunikaci a to zejména pro získávání zájemců na volná pracovní místa. Bariéry se zde nekladou.

Vyhledavače a sociální sítě v České republice

Facebook je nejznámější a nejvíce využívaná sociální síť v České republice. Facebook má v ČR necelých pět milionů aktivních uživatelů. Možnosti komunikace jsou přes placené příspěvky, osobní nebo firemní stránky a sdílení příspěvků, fotek a tak podobně. Na Facebooku lze oslovit všechny cílové skupiny bez ohledu na věk nebo vzdělání.

Twitter je dosti známá sociální sít, nedosahuje ale zdaleka na počty uživatelů Facebooku. V ČR se počet uživatelů pohybuje kolem 300 tisíc. Twitter je vhodný pro propagaci vlastních zájmů. Na cílení v rámci hledání uchazečů na běžná volná místa je Twitter spíše nevhodný.

Seznam patří mezi evropské exoty. V České republice si zdárně konkuruje s Googlem, což je evropská výjimka. Seznam nabízí několik možností, jak oslovit zájemce o volná místa. Především se jedná o placenou reklamu nebo zobrazení ve vyhledávání. Zobrazení ve vyhledávání je ale podmíněno mnoha kritérii a pro jednotlivé zaměstnavatele je spíše nevhodné. Naopak velice vhodné je pro inzertní portály.

Linkedin je profesní sociální síť. Je to České republice často využívaný nástroj pro hledání kvalifikovaných lidí. Tento nástroj je vhodný pro cílené hledání. Využívat ho můžou všichni registrovaní uživatelé. Pokud chcete vyhledávat ve větším rozsahu, je vhodné si zaplatit profesionální profil. Nevýhodou Linkedinu je časová náročnost. Při vyhledávání vám čas rychle ubíhá a nemusíte stíhat další povinnosti.

Google, jak jsme již zmiňovali, je jedničkou v Evropě, v ČR si dělí první místo se Seznamem. Google je oblíbený vyhledávač především pro lidi s vyšší kvalifikací. Zacílit lze přesně na cílové skupiny prostřednictvím placené reklamy. Společně s Googlem, lze využít také sociální síť YouTube pro sdílení různých videí a zobrazení placené reklamy. YouTube je vhodný pro propagaci image zaměstnavatele. YouTube naopak není vhodný pro oslovení cílové skupiny na konkrétní volné místo.

Úspěšný nábor na sociálních sítích

Sociální sítě se vyvíjí k nepostradatelnému nástroji pro vyhledávání zájemců o volná místa. Jejich výhodou je aktivní oslovení pasivních zájemců. Jinými slovy, oslovíte i ty zájemce, kteří dosud neměli potřebu měnit práci a práci aktivně nevyhledávali. Chcete-li realizovat úspěšný nábor, doporučuje se využít kombinaci výše uvedených možností. Každá pozice a každý region májí svá specifika. Proto je vhodné kampaně na sociálních sítích stále vyhodnocovat a přizpůsobovat.

ameba.eu / 27.10.2017 / foto: https://pixabay.com

back