Česká ekonomika by si zasloužila vyšší potenciální růst

 
ameba.eu blog

(ČT 1 18. 3. 2018, pořad Otázky Václava Moravce) Bohatá země plná chudých lidí. Je to skutečný obrázek Česka? Jak dlouho potrvá masivní růst tuzemské ekonomiky? A co přijde pak? Hosty guvernér České národní banky, expremiér Jiří Rusnok, bývalý ministr financí Ivan Pilný a ekonom Tomáš Sedláček. Výběr z vyjádření guvernéra J. Rusnoka

Václav MORAVEC, moderátor

..."Co by mohlo zvýšit z vašeho pohledu jako guvernéra centrální banky potenciál české ekonomiky na ta 4 procenta, tedy o 1 procentní bod víc?"

Jiří RUSNOK, guvernér České národní banky, bývalý premiér, bývalý ministr financí

"...Obecně se mluví o nějakých strukturálních bariérách. Řekněme, že ty nejviditelnější v tuto chvíli jsou zejména strukturální nesoulad nabídky a poptávky po pracovní síle. V podstatě podnikům chybí odpovídající pracovní síla, aby mohly přijmout další zakázky, které mají, ale nemohou je v podstatě zrealizovat. Samozřejmě, že dlouhodoběji je ten potenciál spojen s infrastrukturou, kvalitou infrastruktury, její dostupností, institucemi obecně. Což je známý problém České republiky. Určitě s tou pracovní silou souvisí vzdělávání, jeho kvalita, výstup z toho systému. Takže to je celá řada věcí, to je na dlouhé povídání. Obecně je to prostě kvalita hospodářské politiky, dalo by se říct..."

ameba.eu / 27.03.2018 / foto: www.pixabay.com

back